Kinološko društvo Velenje

Začetki delovanja našega društva segajo  v sedemdeseta leta. Število psov je takrat  v Velenju  pričelo naraščati in vedno več lastnikov psov je pokazalo zanimanje za kinologijo. Nekateri lastniki pa so se želeli s kinologijo resnejše ukvarjati.  Imeli so ambicije po vzreji, razstavljanju in šolanju psov. V ta namen  so se morali vključevati v kinološke klube v Celju in Ljubljani.  Leta 1974 je bila tako v okviru kluba za vzgojo službenih in športnih psov Celje,  ustanovljena sekcija Velenje. Bila je zaslužna zato, da se je uredilo prvo vadbišče za šolanje psov na Velenjskem gradu. Postavljena je bila uta in nabavljeni so bili najnujnejši rekviziti, zapreke, rokav, sledilni jermen,… Tako se je lahko redno šolanje pričelo 15. aprila 1974.  Prva skupina je štela 15 vodnikov. Vodniki so bili resni in delo s psi je potekalo uspešno. Tako je postopoma  zanimanje lastnikov za šolanje psov pričelo naraščati. Rezultat je sledil ob skupščini Zveze klubov, ko smo predstavili našo sekcijo, ki se je lahko že  v tem času pohvalila, da ima 70 članov. Poleg svojega klubskega prostora, vadbišča in potrebnih rekvizitov, so leta 1974 zaključili svoje šolanje s psi  prvi  3 izpitniki  in  imeli smo tri sodniške pripravnike. Uspešno delo in doseženi uspehi pa so narekovali, da se je lahko  dosedanja sekcija Velenje osamosvojila  in preoblikovala v samostojni klub. Le- ta je bil ustanovljen na »ustanovnem« občinskem zboru dne 27.2.1976.

Kinološko društvo Velenje deluje torej od leta 1976, kot samostojni klub, ki je član Kinološke zveze Slovenije.  To je naša krovna organizacija, ki se ukvarja s kinološkimi smernicami in trendi šolanja psov  v Sloveniji. Zato lahko tudi vsa društva, ki so člani zveze organizirajo izpite šolanja psov po različnih programih, ki niso priznani le v Sloveniji, ampak tudi po Evropi. Poleg izpitov, lahko organizirajo različna tekmovanja, ki štejejo tako na državni, kot mednarodni ravni. Seveda lahko organizirajo tudi druge kinološke prireditve, kot so vzrejni pregledi, razna izobraževanja, pasje razstave.

Ob koncu lahko dodamo, da so naši inštruktorji od leta 1976 izšolali  zavidljivo število vodnikov psov. Namreč vodenje tečajev predstavljajo v našem društvo glavno dejavnost, saj se trudimo, da bi skrbnike in vodnike psov preko naših tečajev pripravili na pravilno sožitje s svojim psom. Prav tako smo v društvu vzgojili kar nekaj odličnih tekmovalcev, tako na področju »klasične« poslušnosti, kot v disciplini Rally obedience (RO).

Seveda  se bomo tudi  v prihodnje trudili s šolanjem vodnikov, skrbnikov psov, saj nam psi polepšajo življenje in v našem življenju ustvarijo celoto.