Veliko novih lastnikov psov se ob prihodu kosmatinca sprašuje, ali bodo zmogli vzgojo majhnega navihanca opraviti sami, ali bi bilo smiselno obiskati pomoč pri vzgoji v pasji šoli. Mnogo jih ob pogledu na kosmato kepico na to kar pozabi ter se na vzgojo spomnijo šele nekaj mesecev kasneje, ko nastopijo razne težave. Psi so v zadnjih desetletjih postali naši družinski člani in njihova vloga se je močno spremenila. Postali so naši sopotniki na vsakem koraku in zato je potreba po tem, da je pes primerno vzgojen še večja. Za kvalitetno sobivanje pa je zelo pomembno, dosledno učenje in postavljanje mej že pri mladičku. 

Da bo odločitev čim lažja, bomo delili nekaj razlogov, zakaj je smiselno s psom obiskovati skupinske tečaje pasje šole:

  1. Krepitev odnosa med vodnikom in psomčas, ki ga kvalitetno preživite s svojim psom gradi trdni temelj zaupanja, ki je ključno za harmoničen odnos v prihodnosti.
  2. Učenje vodnikavsak pes je edinstven in to zahteva tudi različne pristope učenja. Pomembno je, da se vodnik nauči kako pravilno ravnati s svojim psom v različnih situacijah in dobro spozna svojega psa.
  3. Socializacija psa – pravilna socializacija pri mladičkih je ključna za njegovo življenje, zato je zelo pomembno, da jo izvedemo na pravilen način. Mladičke na prijazen način spoznamo z različnimi situacijami in predmeti, ki so zanje povsem tuji in jih prikažemo, kot nekaj prijetnega. Socializacija v skupinah psov je izjemno učinkovita, saj se mladički že zelo hitro spoznajo tudi z drugimi psi in ljudmi, kar ob doslednosti vodnika kasneje zelo zmanjša možnost, da bi pes postal boječ ali agresiven.
  4. Doslednost učenja in spremljanje napredka – na tečajih pasje šole je vodnik aktivno vključen v proces učenja svojega psa, kar pomeni da se osvojeno znanje smiselno nadgrajuje in dopolnjuje. Za napredek pa je potrebna vaja in včasih tudi velika vztrajnost vodnika, kar pa je mnogo lažje v skupinskem duhu tečaja in ob pomoči inštruktorja.
  5. Podpora inštruktorja – podpora osebe, ki ji lahko zaupamo je zelo pomembna za napredek. Dobro je, da imamo ob sebi nekoga, ki nam lahko poda strokovne nasvete in priskoči na pomoč s svojim znanjem, kadar ne gre vse po planu in dvigne motivacijo, ali pa samo odgovori na vprašanja in pomaga poiskati najboljšo rešitev.

Avtor: Nika Repenšek

Post Author: Nika